در حالی که نیروی دریایی امریکا 4 کشتی مجهز به موشک کروز و نیروهای خود را در مدیترانه مستقر کرده تا با صدور حکم اوباما به سوریه حمله کنند، جدیدترین نظرسنجیها حاکی است بیش از 60 درصد از امریکاییها مخالف مداخله امریکا در امور سوریه هستند. از طرف دیگر ایالات متحده امریکا که خود از اصلی ترین تولید کننده سلاحهای شیمیایی،هستهای و میکروبی در دنیا است، داعیه دفاع از مردم مظلوم سوریه را دارد. علی رغم مستنداتی که در خصوص عدم استفاده حکومت سوریه از سلاحهای شیمیایی وجود دارد، مقامات غربی سعی دارند مسئله را به گونهای متفاوت القا کنند. این اتهامات در حالی است که دو روز قبل بخشی از نیروهای مسلح سوریه با یورش به منطقه جوبر جایی که با سلاح شیمیایی هدف قرار گرفته است یک انبار حاوی بشکههای مواد شیمیایی و مقادیر زیادی ماسک کشف کرد که بر روی آنها عبارت ساخت عربستان سعودی نوشته شده بود.
از طرف دیگر حمله به سوریه تقابل بیشتر بین امریکا و روسیه را در پی خواهد داشت. روابط امریکا و روسیه که بر سر موضوع سپردفاعی امریکا در اروپای شرقی تبدیل به رقابتی به مانند دوران جنگ سرد گردیده بود، با پناهنده شدن ادوارد اسنودن، همکار سازمان جاسوسی امریکا و افشاگر اطلاعات محرمانۀ آن کشور، به تیره گی گرائید. این تیرگی روابط به حدی بود که اوباما سفر ماه گذشتۀ خود به مسکو را لغو نمود. در طرف دیگر از ابتدای درگیریهای داخلی سوریه، دولت روسیه در جهات مختلف پشتیبان نظام بشار اسد در سوریه بوده است. روسیه در چندین مورد قطعنامههای شورای امنیت بر ضد سوریه را وتو نموده و حتی در همین جریانات موشکهای پیشرفتهای را نیز برای ارتش سوریه فرستاد، تا به جهانیان ثابت نموده باشد که روسیه به طور کامل از نظام حاکم سوریه پشتیبانی میکند.
لذا در چنین حالتی که در یک جناح روسیه و ایران و گروه حزب ا... لبنان به عنوان پشتیبان دولت قانونی سوریه قرار دارند، حملۀ امریکا تبعات ناگواری را برای منطقه و حتی دنیا در پی خواهد داشت. با توجه به روابط تیره و مشکلات میان دو ابر قدرت شرق و غرب، میتوان گفت که اگر حملهای به سوریه صورت بگیرد، این جنگ تصفیه حسابی خواهد بود بین امریکا و روسیه، با قربانیان مسلمان در کشورهای اسلامی.
هر چند مقامات کاخ سفید از تبعات حملۀ نظامی به سوریه آگاهی دارند؛ اوباما در مصاحبه با سی ان ان این نگرانی را بیان کرده است: (می بینیم که بعضی طرفها خواستار تحرک فوری هستند اما عجله در این کار میتواند نتایج بسیار بدی به دنبال داشته باشد که اوضاع را واقعا سخت خواهد کرد، این مساله سبب میشود تا ما وارد مداخله بسیار پیچیده و هزینه بری شویم که باعث تحریک احساسات کینه توزانه در منطقه علیه ما میشود.)
همانگونه که رئیس جمهوری امریکا هشدار داده است، بدون شک در صورت هرگونه مداخله نظامی امریکا در سوریه، دمشق به نماد بدی برای کاخ سفید در خاورمیانه تبدیل خواهد شد. زیرا به فرض اگر نیروهای نظامی امریکا موفق شوند که مراکز نظامی سوریه را بمباران کنند، به اعتراف خود اوباما افکار عمومی منطقه و مسلمانان جهان بیشتر از پیش نسبت به امریکا بد بین خواهند شد. و این بدبینی نمی تواند عواقب خوبی برای امریکا در پی داشته باشد. در حالیکه امریکا برای گزینه نظامی در سوریه آماده میشود، افکار عمومی امریکا نیز کاملاً مخالف هر گونه حملۀ نظامی امریکا به سوریه است.
نتایج جدیدترین نظرسنجیهایی که در روزهای 19 تا 23 آگوست انجام گرفت، تنها 9 درصد از امریکاییهایی که در نظرسنجی شرکت کردند، بر این باورند که (باراک اوباما) رئیسجمهور امریکا باید اقدامی علیه سوریه صورت دهد و 60 درصد از امریکاییها بر این باورند که امریکا نباید در جنگ خونین داخلی سوریه مداخله کند. این نظرسنجی همچنین نشان داد که 25 درصد امریکاییها بر این باورند که تنها در صورت اثبات این مسئله که نیروهای (بشار اسد) از سلاحهای شیمیایی استفاده کردهاند، از مداخله نظامی امریکا در سوریه حمایت میکنند اما این در حالی است که 46 درصد از امریکاییها با مداخله نظامی امریکا مخالفند.
به هر صورت مداخلۀ امریکا در سوریه و کمک آن کشور به تروریستان باعث تشدید درگیریهای داخلی در آن کشور گردید، و اشتباه حملۀ نظامی امریکا به سوریه آتش خانمانسوزی که در سوریه شعله ور است را به کل منطقه سرایت خواهد داد. لذا لازم است تا کشورهای منطقه و سازمان ملل که تا کنون در خیلی از حوادث بیطرفی خود را نتوانسته است حفظ کند، این بار با هوشیاری از دخات نظامی امریکا جلوگیری نموده و نگذارند تا ملتهای منطقه به سرنوشت عراق، مصر و... دچار شوند.
سرمقاله شماره 116 روزنامه انصار/ تاریخ: 1392/6/5
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/559